Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





21. 2. 2019 Koncertní provedení lužickosrbské opery

Publikováno: 8.2.2019

Zveme vás ve čtvrtek 21. února 2019 od 19:30 do Lužického semináře na koncert. Předvedeny budou vybrané části lužickosrbské opery Vodník od K. A. Kocora a H. Dučmana.

Vstupné je 150 Kč a vzhledem ke kapacitě sálu opět doporučujeme si místa rezervovat předem na luzice@luzice.cz. Vstup do sálu bude možný od 19 hodin.

Po lednovém koncertě skupiny Zanyka, na němž mimo jiné zazněla i skladba posledního slovanského knížete Wićesława z Rujany, vás zveme na další mimořádný koncert v Lužickém semináři. Naším cílem je seznamovat veřejnost s hudbou lužickosrbských skladatelů, která není běžně ke slyšení a nelze ji ani koupit na CD nebo si ji poslechnout na youtube. Ba i Serbski rozhłós jich má ve svém archivu poskrovnu.

Vyslechnout tedy budete moci dílo, které je svým vznikem zásadně inspirováno Čechami a Prahou a zároveň představuje jednu ze základních mytologických bytostí Lužice, vodníka. Zazní část posledního většího díla klasika lužickosrbské hudby Korly Awgusta Kocora Vodník. Text k němu napsal Handrij Dučman a inspirovala ho k němu balada K. J. Erbena. S tímto českým obrozencem a básníkem se Dučman setkal jako chovanec Lužického semináře v Praze na Malé Straně, kde pobýval bezmála deset let, a právě v době jeho pražského pobytu Kytice vyšla. Přestože Vodník vznikl v roce 1896, uveden byl až ve 20. století. V Lužici se hraje jen výjimečně, bylo to jen několikrát za celé minulé století, a u nás nebyl uveden dosud vůbec.

Skladba zazní v originále nejen jazykovém, ale i s původním doprovodem klavíru, protože Kocor své dílo neinstrumentoval. K tomuto zcela prvnímu provedení v Českých zemích vznikl i pracovní překlad celého libreta, aby se posluchači mohli v příběhu orientovat.

Během koncertu zazní také výběr z Cikánských melodií Karla Bendla, Kocorova současníka, několik árií z oper W. A. Mozarta a hudba baroka.

Interprety budou posluchači Pražské konzervatoře Magdalena Heboussová, Marie Šimůnková, Adam Born a Jan Krátký, které na klavír doprovodí prof. Jana Vychodilová.

 



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597