Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





Z Dolní Lužice: krátké zprávy z dolnolužického života

Publikováno: 20.9.2012

(SN 9. 7., NC 10. 7., 17. 7.) Lužickosrbské muzeum v Chotěbuzi uspořádalo výstavu ke století Domowiny. Nese název „Prvních sto let Domowiny“. Autorem je kurátor muzea Werner Měškank. Autor nechtěl uspořádat oslavu, ale i kriticky působení Domowiny zhodnotit, například srovnává rok 1937, kdy se Domowina raději nechala zakázat, než aby spolupracovala s režimem, a pozdější roky, kdy se nechala plně podřídit ideologii vládnoucí strany SED. Výstava nemá bohužel moderní audiovizuální dimenzi, dominují tabule s textem. Podle historika Pětše Šurmana je výstava příliš obecná a nedává odpověď na otázku, čím Domowina přispěla k rozvoji lužickosrbského živlu. Výstava bude přístupná do konce října.

(NC 7. 8.) Prjawoz slaví 650 let od první písemné zmínky. Obyvatelé uspořádali slavnostní průvod, kde v 35 obrazech představili historii obce. Na celé akci se podílely i místní spolky a firmy.

(BSR 20. 8.) Nejhezčími obcemi Srbské Lužice v braniborských okresech jsou Dešno a Raduš. 28. srpna se rozhodne, jestli jeden z těchto kandidátů bude vítězem zemského kola.

(BSR 20. 8.) Škola dolnolužickosrbského jazyka a kultury uspořádala ke 20. výročí svého založení malířskou dílnu. Umělci se pod vedením gubinského malíře Klause Bramburgera zaměřili na selská stavení v Kuparských Bórkowech a krajinu kolem Lipja. Díla budou součástí výstavy ke dvacetiletí školy v září 2012.

(BSR 22. 8.) Město Grodk uspořádalo 22. srpna svátek rozmanitosti. Reagovalo tak na akce extremistů z letošního jara. Domnělí pravicoví extremisté napadli mladé návštěvníky alternativního klubu a zaútočili na redakci deníku Lausitzer Rundschau, která na adresu extremistů zveřejnila kritické články.

Ze Serbských Nowin podal Petr Ch. Kalina, z Nowého Casniku a Bramborského serbského radija podal Radek Čermák



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597