Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





Z Horní Lužice: Europeáda v Lužici.

Publikováno: 20.9.2012

Ve stínu fotbalového Eura se ve dnech 16. až 24. června uskutečnila Europeáda, Mistrovství Evropy autochtonních národnostních menšin ve fotbale. Letošními pořadateli byli Domowina, FUEN a Svobodný stát Sasko. Záštitu nad mistrovstvím převzal saský ministerský předseda Stanisław Tilich.

Německo reprezentovaly hned tři týmy: Dánové ze Šlesvicka-Holštýnska, Frísové a Lužičtí Srbové. Podle národnosti měli největší zastoupení Němci: čtyři týmy německy mluvících hráčů z různých koutů Evropy. Britský Wales reprezentoval Clwb Cymricist. Na Europeádě se objevily také méně známé národnosti, jako Ladinové a Cimbrové z Itálie, Okcitáni z Francie a Rétorománi ze Švýcarska.

Za Českou republiku se žádná menšina neúčastnila. Na letošní Europeádě hrálo celkem 20 týmů rozdělených do pěti skupin. První série zápasů proběhla 17. až 19. června v Njebjelčicích, Njeswačidle, Kulowě, Pančicích-Kukowě, Radworu, Chrósćicích a Ralbicích. Následovala další vyřazovací kola, čtvrtfinále a půlfinále. Finále se uskutečnilo v sobotu 23. června, kdy proti sobě stanuli Romové z Maďarska a Němci z Jižního Tyrolska. Na budyšínském stadionu je povzbuzovalo 1 600 diváků. S výsledkem 3:1 zvítězili Jihotyrolané a obhájili tak své vítězství z roku 2008.

O dění na Europeádě a o doprovodném programu podrobně informovala pořadatelská služba prostřednictvím facebooku. Lidé u počítačů tak měli dokonalý přehled o jednotlivých zápasech a jejich průběžných výsledcích. Nápad uspořádat fotbalové mistrovství menšin se objevil v roce 2008. Tehdy, souběžně s Mistrovstvím Evropy v Rakousku a Švýcarsku, byli pořadateli Rétorománi ze švýcarského kantonu Graubünden.

Skupina A A1 Lužičtí Srbové (D) A2 Německá menšina z Polska (PL) A3 Korutanští Slovinci (A) A4 Výběr menšin z Estonska (EST)

Skupina B B1 Romové z Maďarska (H) B2 Ruští Němci (RUS) B3 Rétorománi (CH) B4 Slováci z Maďarska (H)

Skupina C C1 Chorvati ze Srbska (SRB) C2 Západothráčtí Turci (GR/D) C3 Ladinové (I) C4 Severní Frísové (D)

Skupina D D1 Němci z Jižního Tyrolska (I) D2 Maďarští Němci (H) D3 Karačajové (RUS) D4 Němci z Dánska (DK) Skupina E E1 Dánové z Německa (D) E2 Cimbrové (I) E3 Velšané (GB) E4 Okcitáni (F)



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597