Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





Z Domova: „Městská knihovna Varnsdorf – setkávání přes hranice“.

Publikováno: 20.9.2012

Další uskutečněné akce projektu „Městská knihovna Varnsdorf – setkávání přes hranice“. Konaly se mj. přednášky pro české a lužickosrbské školáky a studenty. Celková bilance je 52 přednášek na 16 školách v ČR (základní a střední školy ve Varnsdorfu, Teplicích, Duchcově, Děčíně, Jiříkově, České Kamenici, Chřibské) a Lužici (Lužickosrbské gymnázium Budyšín a střední školy v Budyšíně, Kulowě, Radworu, Ralbicích, Worklecích), jichž se zúčastnilo více než 1 200 posluchačů. Přednášeli dlouholetý příznivec Lužice europoslanec Ing. Jaromír Kohlíček a Milan Hrabal, scénárista dvou přednáškových pořadů – českého a lužickosrbského.

Ten český se jmenoval „Lužičtí Srbové známí i neznámí“, ten pro lužickosrbské školáky pojednával o česko-lužickosrbských vztazích a měla název „Warnoćicy – čěske wokno do Łužicy“. Na pořady navázala tři kola literárních soutěží, kterých se zúčastnilo 287 soutěžících a do konce července vyšly dva sborníčky těch nejlepších literárních prací žáků a studentů.

Předávání cen úspěšným mladým literátům bylo zpravidla organizováno jako mírně zábavný program spojený s literárním čtením a malým opakováním znalostí z přednáškových pořadů. Se značným ohlasem se setkala výstava fotografií varnsdorfského rodáka Lužického Srba Jurije Helgesta „Moje Lužice – zde jsem doma“, která byla k vidění ve varnsdorfské knihovně od dubna do srpna. Pozoruhodná byla výměna koncertů školních skupin na dvou gymnáziích – varnsdorfském a budyšínském. Jako první se představili studenti a studentky z Budyšína vystupující jako „Lužickosrbská kulturní brigáda“. Svůj program nazvali „Cestou / Po puću / Unterwegs“. Koncert se uskutečnil 25. dubna 2012 v aule varnsdorfského gymnázia a shlédla ho více než stovka posluchačů.

V aule budyšínského gymnázia se na oplátku 19. června 2012 představil pěvecký sbor varnsdorfské Základní umělecké školy „Sametky“. Také v Budyšíně se akce těšila solidní účasti – cca 50 osob. Ohlasy z publika byly velmi dobré. Velmi atraktivní pro varnsdorfské zájemce byla exkurze do Lužice. Uskutečnila se v sobotu 12. května 2012 a účastníci (necelá půlstovka) měli možnost shlédnout kromě atraktivních budyšínských památek také tamní simultánní kostel sv. Petra, navštívit Lužickosrbské muzeum a proslulý hřbitov Mikławšk. Druhá část zájezdu patřila pamětihodnostem na lužickosrbském venkově, jako jsou klášter Marijina hwězda, poutní kostel v Róžantu, hřbitov v Ralbicích nebo pomník věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Důležitou součástí varnsdorfského projektu je představování lužickosrbské literatury v co nejširším žánrovém spektru. V květnu a červnu bylo postupně realizováno veřejné představení knižního vydání českého překladu pohádky Lubiny Hajduk-Veljkovićové „Kuřátko v lese“. Celkem čtyřikrát byla publiku nabídnuta dramatizace této pohádky v podání dětí z varnsdorfské mateřské školy „Stonožka“. Postupně ji shlédlo celkem téměř 150 diváků, přičemž vrcholem byl program, který navštívil autorka pohádky. Ten se uskutečnil 8. června v sálku Městské knihovny Varnsdorf. Zatímco při koncertech a výstavách dostávají účastníci na památku drobný, ale graficky pěkně vyvedený „minikatalog“ (skládačku obsahující dvojjazyčné či trojjazyčné informace o hudebníkovi nebo výtvarníkovi), účastníci literárních pořadů obdrží knižní publikaci. Mohou si tedy ještě doma v klidu a soustředěně rozšířit svůj literární zážitek z pořadu. Knižní vydání pohádky o kuřátku vyzdobila krásnými barevnými ilustracemi lužickosrbská malířka Isa Bryccyna.

A jaké jsou plány na nejbližší období? V září bude již ve varnsdorfské knihovně otevřena výstava lužickosrbské knižní ilustrace, připravená ve spolupráci s nakladatelstvím Domowina. V pátek 21. září 2012 v 19:30 bude v radworském „Swětliku“ lužickosrbským zájemcům představen dvojjazyčný výbor z básní Josefa Suchého. Účast přislíbila i básníkova dcera. Literární pořad bude spojen s koncertem výborné české písničkářky Jany Vébrové. V pondělí 1. října 2012 bude v Zeleném obchodě v Budyšíně otevřena výstava české fotografky Zdeňky Vajsové s pracovním názvem „Lužice v běhu ročních období“. Projekt potrvá do března roku 2013 a jsou připraveny ještě další atraktivní akce, jako je mj. vydání válečných vzpomínek lužickosrbských vojenských veteránů a žen ve zpracování Bena Budara.

Tato kniha je již prakticky dokončena. Partnery projektu jsou vedle hlavního garanta Městské knihovny Varnsdorf ještě město Varnsdorf jako hlavní partner, za saskou stranu pak Zwjazk serbskich wuměłcow. Realizaci projektu spolufinancuje Evropská unie z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF): „Investice do vaší budoucnosti“ v rámci programu Cíl 3 / Ziel 3.



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597