Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





Výstava krojů Horní Lužice

Publikováno: 20.8.2016


LIBEREC: V těsném sousedství Libereckého kraje na území spolkového Svobodného státu Sasko se možná nečekaně setkáte s obyvateli slovanského původu - Lužickými Srby. I přes silné vlivy germanizace v uplynulých staletích, se k této národnostní menšině stále hlásí okolo šedesáti tisíc obyvatel žijících v Horní a Dolní Lužici. Centrem Horní Lužice je Budyšín (Bautzen) a Dolní Lužice Chotěbuz (Chottbus).

 

od 03.09.2016 do 30.09.2016

Lužičtí Srbové - hrdý a sebevědomý národ - si velmi pečlivě střeží, uchovávají a předávají z pokolení na pokolení své tradice; většina z nich pramení z příslušnosti ke katolickému vyznání, kterým se Srbové také odlišují od protestantského Saska. Více než třicet jejich unikátních zvyků zapsaných na listině světového dědictví UNESCO je právem obdivováno po celém světě.


Jednu z nejvýznamnějších událostí v životě Lužických Srbů letos v září představí Krajská vědecká knihovna v Liberci prostřednictvím unikátní výstavy Svatba v Lužici. Svaz Domowina (sdružující více než třicet spolků Lužických Srbů velmi pestrého zaměření) připravil ve spolupráci s Krajskou vědeckou knihovnou v Liberci výstavu více než dvaceti tradičních hornolužických krojů představujících nejdůležitější účastníky lužické svatby, doplněné ještě i o další kroje dříve užívané při každodenních činnostech.

Výstava bude přístupná ve foajé velkého sálu Krajské vědecké knihovny v Liberci ve dnech 3. - 30. září 2016. Vernisáž výstavy se uskuteční 8. září 2016 od 17 hodin. Správkyně Trachtenfundusu (fondu krojů) paní Monika Cyžová a její manžel Bjarnat (předseda a jednatel spolku Domowina) představí 20. září 2016 od 17 hodin život Lužických Srbů v poutavé přednášce, během níž oba posluchače jistě překvapí také svou češtinou.

Jana Vančatová   http://www.mistnikultura.cz

 



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597