Přeskočit k navigaci - Přeskočit k obsahu - Přeskočit dolu



Společnost přátel Lužice





Hainewalde - Sanssouci Horní Lužice

Publikováno: 29.6.2016

Hainewalde, malebnou vesničku pod Lužickými horami u železniční trati Žitava - Varnsdorf, bohatá německá šlechta Kanitz-Kyaw od konce 17. století přeměnila v sídlo svého panství. Vybudovala barokní zámek a značné množství hospodářských budov. Z původně rolnické vesnice se stalo Sanssouci Lužice.

Jen velmi málo obcí v Horní Lužici bylo tak silně ovlivněno budováním šlechtických staveb jako Hainewalde. Historie osídlení místa sahá hluboko do středověku, kdy na místě lužickosrbského vodního hradiště byl vystavěn gotický hrádek.

Že byl českým rytířským sídlem, bylo doloženo v průběhu 14. století; celé území Horní Lužice až do roku 1635 náleželo k Českému království. (V roce 1387 je poprvé zmiňován Konrád Kyaw z Hainiwaldu, hejtman Hynka Hlaváče z Dubé.)

Později nedaleko nevelké stavby byl vybudován mohutný barokní zámek. Gotický zrestaurovaný hrádek existuje dodnes, od roku 1998 je soukromým majetkem využívaným k bydlení, nepřístupný veřejnosti. V současnosti se jedná jen o malé torzo původní stavby s částí vodního příkopu, mohutnou vstupní branou a kamenným mostem. Pro lovce romantických fotografií je to však cíl přímo ideální.

Zcela opačnou historii má barokní zámek inspirovaný architekturou a terasami Sanssouci u Postupimi, vybudovaný jen o pár desítek metrů dále; stavba byla dokončena v roce 1753. Na mohutný objekt tyčící se nad pěti terasami nad říčkou Mandavou navazoval velký statek s množstvím hospodářských budov a rozsáhlým anglickým parkem.

Až do začátku 20. století byl zámek majetkem šlechty, ale v roce 1927 pro nedostatek finančních prostředků jej Kanitzové převedli na obec Grosschönau. Od té doby kdysi dědičný majetek spravuje veřejná správa. Malé obci nestačily prostředky na údržbu a renovaci rozsáhlého hospodářství, které zejména od poválečných let postupně chátralo.

Téměř všechny hospodářské areály jsou dnes soukromé, ve skvěle udržovaném stavu a obydlené, jen zámek se probouzí ze svého „stoletého spánku" velmi pozvolna. Ani dnešní obecní rozpočty nemají na tak rozsáhlou rekonstrukci prostředky, a proto se o záchranu a znovuzrození areálu stará Spolek pro záchranu zámku Hainewalde společně s vedením obcí Hainewalde a Grosschönau.

Jejich společnou snahou je zámek a jeho nejbližší okolí zpřístupnit a přeměnit v živoucí kulturní centrum jak pro místní obyvatele, tak i návštěvníky.

Během návštěvní sezóny je dobrovolníky pořádána o některých víkendech řada akcí, při kterých si příchozí za symbolické vstupné 3 eura mohou interiéry zámku prohlédnout a zjistit, jak postupují renovační práce; součástí vstupenky je také káva a zákusek. Pořádají se koncerty, zámecké slavnosti s dobovým tržištěm, kostýmované prohlídky, apod. Mimo akcí nejsou interiéry zámku přístupné. 18. - 19. června se bude konat Zámecká středověká zahradní slavnost.

Do Hainewalde vede podél Mandavy výborně upravená cyklostezka, dovede vás i k nedalekému kostelíku a hřbitovu s barokní hrobkou rodiny Kanitz-Kyaw z počátku 18. století. Je považována za nejvýznamnější hřbitovní stavbu Horní Lužice. Při prohlídce alegorických výjevů na ní umístěných, jen kousek od těžce se znovu rodícího zámku, si hluboce uvědomíte pomíjivost času.

Novinky.cz Jana Vančatová 14.6.2016

 



Copyright © 2008-2015 Společnost přátel Lužice, všechna práva vyhrazena
Společnost přátel Lužice, U Lužického semináře 13, 118 00, Praha 1
e-mail: luzice(zv.)luzice.cz, tel.:+420 234 813 146, : 70976597